Friday 29 June 2012

~PROMOSI BROWNIES utk SAMBUTAN RAMADHAN..

Assalamualaikum dan salam Hari Jumaat..

Da penghujung Jun dah..Diam x diam,da abis pun setengah tahun pertama utk tahun 2012..
Hurm Insya ALLAH, Ramadhan akn datang x lama lagi.. X sabar menanti kedatangan RAMDHAN kali ini.. :).

Jadi utk sambutan RAMADHAN kali ini, pihak kami ingin membuat Promosi RAMADHAN~BROWNIES..

Promosi ini sehingga 20 Julai 2012

MARBLE CHEESE BROWNIES

NORMAL PRICE : RM 50
PROMO PRICE : RM 40






WALNUT BROWNIES WITH GANACHE TOPPING
NORMAL PRICE : RM 40
PROMO PRICE : RM 30


Picture Ehsan Dr My CIKGu (YUSRA ISMAIL)


Medium Tempahan:::
1)PM di FB ~ add Cik As
2)SMS/Whats APP/~ 012-2138598
3) Call ~ 010-8967063


Salam RAMADHAN buat semua~~



Sunday 24 June 2012

~PROMOSI APAM POLKADOT~

Assalamualaikum...

Promosi utk hari JUMAAT (29 JUNE 2012)





APAM POLKADOT SHJ ( L SIZE)
 50 PIECES RM 23 shj.. ulang SUARA, RM 23 shj..
Terhad 6 BOX shj..

Cara TEMPAHAN:
PM di FB ~add Cik As
SMS/WHATS APP : 012-2138598
CALL - 010-8967063

Semua tempahan hendaklah dilakukan sebelum hari RABU ye.. (27 JUNE 2012)

MEDIUM PICK UP::

1) bole pick up kat umah Cik As, kat KG DATO KERAMAT
2) delivery, bole... cume kat nearest LRT je..

HARI JUMAAT BOLE PICK UPyeh.. :)

Saturday 23 June 2012

~ Resepi ApaM Dot2.

Assalamualaikum...
Cik As bz sket dgn tempahan dan Cik As pun x berapa sihat skang ni,.. Nak Membiasakn diri dlm dunia baking ni bukan senang.. Tapi mungkin dr zaman sekolah lagi da biasa tlong kakak sepupu berniaga dan emak pun ade berbisness so kurangla kekoknye.. Cik As menyambung Bisness dari mak cume produk je yg Berbeza..

Baiklah, Kali ni Cik As nak berkongsi resepi dgn kwn2 sume. Lame dah x kongsi pape kan..??? heee..
Ramai yang dok mintak Resepi APam polkadot/Ladybird/strawbery ni.. Bukan x nak bagi...,cume ape yang nak d beritahu di sini adalah, RESEPI nye SAME shj.. Cume yang Membezakan adalah teknik..
Kebiasaannya, kali pertama buat, mesti jadi an...???? tp bile lelame buat,then mule terima tempahan maka pelbagai dtg menguji... Antaranya adalah masalah gelembung udara la, apam keras la.. x gebu la.. Mcm2 lagi kan..

Cik as pun da laluinya.. Malah Cik as akui, berpuluh2 kali buat utk dptkan yg terbaik.. Dari kesilapan yang kite perolehi sebenarnya terselit pengajaran yang ALLAH berikan..

CIk As mule buat apam sejak thn 2010 lg.. Masa tu tgk resepi kat internet,then buat kat kampung.. Masa tu jadi.. Abg2,kakak2 n ank sedara kate sume sedap.. Makkkk aii nak buat dot2 tu bukan senang ye kwn2.. kerjanya renyah.. Bermula dr situla, cik as buat apam dot2.. Mase tu x serius lagi..

Then, bile da kawen n MALAS nakkerja opis, maka bermulalh episod menjual apam.. dok belek apam2 yang org publish kat FB n pelbagai persoalan yang timbul.. Antaranya :::

~ Kenapa dionrg jual apam ni murah sgt?
~ Paper cup saiz berapa yg diorng gunekan..?

oleh itu, Cik as pun g la ke kedai jual brg2 baking.. mencari paper cup yg sesuai.. pening lagik.. alahai...
Mase tu Cik As gune paper cup saiz 8..hentam ajelah.. then Buat lady bird.. Buat L/bird ni pun Cik As dok tgk blog org.. p cari kat google nuh.. jgn malas na..

then bile da ade tempahan, mulelah episod gelembung udara plak.. haduhh aii..await jd lagu ni.. dah tu serabut lg dgn saiz paper cup.. oleh itu, cik as pun dgn rasa nak tahu saiz paper cup tu, Cik as pun Join kelas yang d anjurkan oleh Kak Kay, klik je kat sini..Dia ni pengajar apam n homemade coklat.. cantik2 cekelat yg d hasilkan.. Bile da join kelas apam ni,barulah tahu saiz cup apam nih... Terperanjat besar Cik as bile tgk cup,alah... Besar paper cup lamond london je..Dlm erti kate lain, paper cup plng Kecik jer.. alahai.. Alhamdulillah, Cik As ade basic buat apam,jadi mudahla nak membuatnye.. da fhm.. Jadi dptla bertukar2 pendapat dan pandangan dgn SENIOR ni.. Dapat juga tips nak hilangkan gelembung dan banyk lagila...

hihihi, bila blk umah, try le buat, x jadik jugak.. ALAMAK... haduii aii.. nak nanges da rasenye.. TAPI lame2 ALLAH tunjukkan JALAN.. Cik As sampai x tdo mlm dok pk tahu... Tapi lame2 buat, dr situ kite belajar.. Kesilapan tu sebenarnya adalah guru yang paling berguna.. JGN mudah berputus asa ye kwn2..
BETUL..kite harus berguru, tapi jika x praktikkan, memang x akan jadi.. Mcm MATEMATIK... CIKGU da ajar, kite perlu buat bnyk LATIHAN.. Jika SALAH, CARILAH jawapannya.. Banyakkan membaca dan bertanya..

Bile da mule berniaga apam ni, Cik As x gunekan Saiz paper cup yng kecil tu... CIk As gunekan Paper cup Saiz 7 @ 7 cm.. Barulah Cik As puas Hati... Malah Design pun Cik As x cas harga.. Memang org kate, rugi... Bile tgk rege saiz s yang org lain jual..makkkk aii... kalo siap design2 ni, memang sgt mahal.. Memang berbaloi harganye kawan2 nak2 kalo yang DRAW LADY BIRD/STRWBERY/ANGRY BIRD.. memang sgt2 rumit... sape yang penah buat, dia akn tahulah kesusahannya..




Cik as x amik mahal ye kawan2.. SUme design same shj.. 50 BIJI RM 25.. Cik As gune PRINSIP yang MAK CIk as ajr, kite eniaga bukan sekadar nak dptuntung je..., SAHAM AKHIRAT pun kite perlu cari.. Jadi fhm2 sendirilah ye... Kadng2 CIk as sedih juga dgn customer ni..., Cik As jual apam da murah...tp still nak minta diskaun... KDG2 kite kene fhm, kesukaran dlm membuat sesuatu tu.. CIk as sgt2 sedih...

Mulai mlm ni, Cik As x akan bg diskaun ye... x kirelah berapa yang anda mahu tempah... Cik As yakin, REZEKI yang di atur dr ALLAH...






Ok, panjangnya Cik As Membebel ye...
ni Resepinya...
PERINGATAN!!!::: SILE SUKAT BAHAN DGN BETUL2 YE..








BAHAN A
~TELUR ( GRED A) :: 3 BIJI(MASUK LAM PT AIS YEH SBLM D GUNAKAN YEH-MESTI BTL2 SEJUK)
~ OVALLETE           :: 1 SUDU TEH
~GULA                    :: 200 G
~ ESEN VANILLA    :: 1 SUDU TEH

BAHAN B
~ FRESH MILK        ::: 150 G

BAHAN C( DI SATUKAN)
~ TEPUNG GANDUM    :: 275 G
~ BAKING POWDER      :: 15 G

PEWARNA
FILING ( IKUT SUKE LA- BELI KAT KEDAI BAKING BANYAK)
PAPER CUP- IKUT SUKA SAIZ APE PUN

PROSEDUR

1) PUKUL BAHAN2 A DGN KELAJUAN PALING TINGGI SEHINGGA BTL2 KEMBANG @ BILA ANGKAR PEMUTAR TU ADUNAN X JATUH.. KALER ADUNAN JADI WANE PUTIH

2) MASUKKAN BAHAN B N PUTAR DLM SEMINIT CAM TU

3) MASUKKAN BAHAN C SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMPAI ABIS,JGN PUTAR TERLALU LAMA YEH.

4) BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN YA DAN MASUKKAN PEWARNA YANG DI SUKAI. DAN MASUKKAN KE DALAM PIPING BAG.

5)PAIPKAN KE DALAM PAPER CUP(PAPER CUP MESTI LETAK DLM ACUAN LOMPANG YA,KALO X NNT BILA KUKUS X JD APAM DAH..JADI LEMPENG..HIHIHI),SETENGAH DULU, PASTU MASUKKAN FILING YANG DI SUKAI..JGN BANYK2 TAU NNT PECAH PLAK ADUNAN.. PASTU TUTUP SEMULA DGN ADUNAN..BUAT SMPAI SUDAH.. BILA DA SIAP BOLEH LA DOT2 KAN.. KALO NAK DRAW L/BIRD KE @ APE2 SAHAJA,PASTIKAN MUNCUNG PIPING BAG DI POTONG SEHALIS YANG MUNGKIN...

6) PANASKAN KUKUS YE.. BILA DA BETUL2 PANAS,KECILKAN API BARU LA KUKUSKAN APAM SELAMA 10 MINIT JE.. DA SIAP.. BOLEH LA D HIDANGKAN.....





PESANAN PENAJA::

1) KALO GUNA PAPER CUP SAIZ KECIK AKAN DPT 100 PIECES TAU..KALO GUNA YANG SAIZ Cik As TU, DLM 50 PIECES JER..
2) PEWRNA, JGN GUNA YANG CECAIR YE.. KALO G KAT KEDAI BAKING CR PEWARNA YANG OIL BASE @ GEL SBB KALO GUNE YANG WATER BASE,ADUNAN AKN JADI CAIR DAN POTENSI GELEMBUNG UDARA NAK TONJOLKAN DIRI SGTLA TINGGI..HIHIHI
3) PENUTUP KUKUS MESTI DI BALUT DGN KAIN SEBAB X MAU AIR KUKUSAN JATUH  PLOP KAT APAM BILA SEDANG DI KUS.. X CANTIK LA.. TAPI  CiK As X TTP DGN KAIN..Cik As TTP GUNE ALUMINIUM FOIL AJE.. HEHHEHE

OK.. SELAMAT MENCUBA.. NNT KALO ADE MASA Cik As UPLOAD STEP BY STEP YA..
INGAT..BELAJAR DR KESILAPAN.. NGEH NGEH NGEH...

Thursday 21 June 2012

~ Senarai HarGa Produk

Assalamualaikum...
Berikut di sertakan Senarai harga produk yang di keluarkan Oleh kami



APAM:

~ MINIMUM ORDER adalah 50 PIECES dan 'PACK' pula adalah 50 pack.
~ setiap 50 Pieces hanya di benarkan memilih 2 DESIGN dan WARNA shj manakala FILING boleh Campur
~ Boleh Pilih DESIGN/WARNA: L/BIRD,STRAWBERRY/POLKADOT/BEE/ANGRY BIRD
~ Boleh Pilih FILING: COKLAT/BLUEBERY/STRAWBERY




S SIZE
50 PIECES RM 20
100 PIECES RM 40



L SIZE
50 PIECES RM 25
100 PIECES RM 50



PACK OF 2-  S SIZE
RM 1


PACK OF 1 - L SIZE
RM 0.60


PACK OF 2~ L SIZE
RM1.20


CHOC MOIST CAKE :

~ Anda bebas menetukan bentuk cake sama ada bulat @ segi empat,tiada bayaran tambahan.
~ Topping cake menggunakan COKLAT GANACHE dgn RESEPI ISTIMEWA
~ Jika anda ingin menukar TOPPING sedia ada kepada TOPPING BUTTERCREAM @ FRESH CREAM tiada bayaran tambahan yang di kenakan
~ Anda bebas menentukan Design/aksesori bagi cake tetapi setiap tambahan design/aksesori akan di kenakan harga yang berlainan :
    1) Tambahan Fresh Fruit : add RM 12
    2) Tambahan EDIBLE IMAGE : Add RM 20
    3) Tambahan aksesori lain bergantung pada harga semasa.





6" Cake Board
   600g +-
RM 35






8" Cake Board
> 1.5 kg
RM 60





9" Cake board
> 2.5kg
RM 75




SIZE : 9" Cake Board with EDIBLE IMAGE
> 2.5kg
RM 75 + RM 20 = RM 95

RED VELVET :

~RED VELVET menggunakan CREAM CHEESE FROSTING
~SETIAP DESIGN yang ingin Menggunakan EDIBLE IMAGE akn d kenakan tambahan RM 20


SIZE 8" KEK BOARD
> 2.5 KG
RM 75


SIZE 6" CAKE BOARD
1 KG
RM 45


SIZE 6" CAKE BOARD
1 KG
RM 45

ITALIAN RAINBOW CAKE :




~ 8" >2.7 KG

:: Coating with Cream Cheese Frosting  ~ RM 100
:: Coating With Buttercream                 ~ RM 80
::: Coating With Fresh Cream               ~ RM 80


6" > 1.5 KG


:: Coating with Cream Cheese Frosting  ~ RM 50
:: Coating With Buttercream                 ~ RM 45
::: Coating With Fresh Cream               ~ RM 45








MARBLE CHEESE BROWNIES :

~Menggunakan Loyang 9" x 9"
~ RM 50/Loyang













TIRAMISU

~ TIRAMISU yang di keluarkan oleh pihak kami menggunakan Lady Sponge Biscuit.
~ Terdapat dlm 2 version dgn harga yang berbeza tetapi berat yang sama iaitu 1.3 KG ++



Bekas 7"x 7" x 4"
RM 55




SIZE 8" DECO WITH FLOWER
RM 65 + RM 10 = RM 75


SIZE 8" DECO WITH FRESH FRUIT
RM 65 + RM 10 = RM 75


SIZE 8" BASIC
RM 65


PAVLOVA

Pavlova Adalah sejenis Pencuci mulut yang sgt manis.. ibarat makan gula2 kapas. Perbezaan dgn Pavlova lain adalah dr segi 2nd cream yang menyaluti BASE Pavlova. Kami menggunakan Homemade vanilla cream yang sangat sedap..



Dalam Bekas
RM 15

6"
RM 25

8"
RM 50







TARTLET

~Minimum order 50 PIECES ya...


CHEESE TART
50 PIECES - RM 45
FILING : BLUEBERRY/STRAWBERy


FRUIT TART
50 PIECES~RM 50



~SEGALANYA MINI



MARBLE CHEESE BROWNIES
RM 6/PIECES
SIZE 3' X 3"


CHOC MOIST
RM 8/BEKAS
SAIZ 3.5" X 3.5"


RED VELVET
RM 11/BEKAS
SAIZ 3.5" X 3.5"


TIRAMISU
RM 10/BEKAS
SAIZ 3.5" X 3.5"

PROSEDUR TEMPAHAN~SILA BACA YA KAWAN2...


* Setiap tempahan boleh melalui medium:
    1) SMS/WHATS APP -012-2138598
    2) TELEFON     ~ 010-8967063
    3) PM di FB ~ add Cik As

* Sebelum membuat tempahan sila rujuk pada " CLOSED ORDER" di jadual sebelah ya..Takut bertindan. SILA ALERT ya kawan2...

     * FULL~ tidak menerima tempahan
     * LIMITED ~ boleh di rundingkan
      * OFF DAY ~ tidak menerima sebarang tampahan

* Setelah membuat tempahan,pihak kami akan menghantar quatation kepada anda.Sila respon ya Kawan2.

* Setiap tempahan akan di kenakan 50% BAYARAN PENDAHULUAN dan "DUE DATE" pembayaran akan di nyatakan di dalam QUATATION. Jika pihak kami tidak menerima sebarang RESPON drpd anda, tempahan di anggap batal. BAKI PEMBAYARAN haruslah di jelaskan pada tarikh "PICK UP"

* Tempahan hendaklah di lakukan selewat2nya seminggu sebelum tarikh' pick up' dan bagi tempahan yang banyak, Sekurang-kurangnya 3 minggu sebelum tarikh 'Pick Up'

* Pembatalan tempahan boleh di lakukan 4 ari sebelum tarikh 'PICK UP' dan pihak kami akan memulangkan DEPOSIT anda. Pembatalan "LAST MINIT" adalah tidak di galakkan dan pihak kami x akan memulankan DEPOSIT anda.

TQ





Saturday 16 June 2012

PROMOSI!!! RED VELVET CAKE

Assalamualaikum..

PROMOSI HARI BAPA:








RED VELVET CAKE 1 kg
NORMAL PRICE = RM 45
PROMOTION PRICE = RM 35 shj (SEHINGGA 30 june 2012)

utk tempahan :
1) PM di FB ( Cik As)
2) SMS/whats app  012-2138598
3) call 010-8967063

CEPAT...PROMOSI SEHINGGA END OF JUNE!!!

:)


Friday 15 June 2012

~ HAPPY BESDAY kak Bunge~

Assalamualaikum...

~Selasa Lepas, besday kakak ipar Cik As. Cam Biasa la, abg Ipar Cik As suh buat kek..
Last minit inform.. hahaha memang kali ni suprise menjadi.
CIAN kat akk ipar Cik As.. Kitorng men2 kan dia mase siang kat WHATS APP.. hihihi
Bila MALAM menjelma, Cik As dtg Bawa Kek...
hehehhe..dgr kate TERPERANJAT tgk muke sendiri kat KEK..hihihi

APe2 pun, SELAMAT HARI LAHIR my SISTER IN LAW. Semoga d permudahkan rezeki dan urusan..










Sunday 10 June 2012

~ HAPPY ANNIVERSARY~

Assalamualaikum...

 Alhamdulillah, w/pun ari ni CIk As x berapa nak sihat, Cik As gagahkan diri utk meng update Blog..
Kali ni entry khas punye.. Khas utk my beloved sister and her husband..
8 June Lepas, anniversary yang ke 16 thn Kakak Cik As.. wah.. Lame dah diorng kawen.. pasti banyk dugaan yang mereka da tempuh.. hurm.. Alhamdulillah, mereka di kurniakan anak2 yang sgt2 comel..hihihi malah petah pulak bercakap..kekekek terutamanya yang kecik tu ha...

Act Kakak cik As da tempah awl2.. nak 1 kg je dik.. itu pesan dia.. adoii, cam ne nak dpt 1 kg nih..cikgu x ajar pun..hahhaha.. maka,Cik As pun da plan nak hias mcm2.. siap letak Edible image lagi.. hurm, Cik As biasa tempah dgn kak nurul.. Senang kerja sama dgn dia..Laju dan x banyk charge yang di kenakna.. hasil pun puas hati.. tq Kak Nurul.. Kakak n ABg ipar sy sgt2 suke smpai x sampai hati nak makan.. bak kate kak tih Cik as, "ge, kaloko potong kek tu same la ko potong dr kau." hahahhaha... mcm2 la..

Act decorationnye x sama seperti yang Cik As bg.. Sebenarnya nak hias cara lain.. Cume tb2 masa tgh nak menghias tu, ade la kejadian yang menghiris perasaan.. Hurm sebenarnya, Cik as x suke bile tgh buat2  kerja ade org menggangu.. Bukan ape, Cik as jenis suke buat kerja sorang2 n x suke ada gangguan..kosentrasi bole terjejas dan kreativiti bole terbatas.. sgt2 hangin.. tp nak buat cam ne, xde yang phm kan... anyway,comel gak la..cume x pat nak praktikkan la rancangan yang da d atur..

xpe2... INSYA ALLAH idea tu akn di bawa ke kek lain.. Muahahahha..

SELAMAT MENYAMBUT ULANG TAHUN KE 16 buat Kakak Saya, YUSNI ARSHAD & juge ABG IPAR SY, YUSRI AMIN.. Terkurang terlebih, mintak halal ye,,, :)